Jaguar I-PACE EV400 S AWD – posel z doby elektrické

0

Světové auto roku 2019 (WCOTY), Evropské auto roku 2019 (COTY) a vůz s nejlepším designem roku 2019, takovými oceněními se pyšní námi aktuálně otestovaný Jaguar I-PACE. Jeho jméno se v poslední době celkem právem skloňuje jen v samých superlativech, a i já jsem si na něj aktuálně mohl udělat vlastní názor.

Po týdnu stráveném s touto elektrickou šelmou musím dát však většině za pravdu, a konstatovat, že se jedná o velmi povedený vůz. Elektromobilita sebou doposud nesla jistá omezení, a to především díky malému dojezdu vozů a slabé infrastruktuře dobíjecích stanic.

Jaguar však přišel s novým, plně elektrickým vozem, který ve hře čísel disponuje velmi zajímavým dojezdem. Díky tomu se pak do jisté míry potírá již zmiňovaná druhá neduha, týkající se dobíjecí infrastruktury. Jednoduše, tento vůz nemusíte dobíjet tak často, jako tomu bylo doposud.

Model I-PACE tak nastartoval elektrizující budoucnost této značky, a to rozhodně ve velkém stylu.

Šelma na první pohled

To, jakým způsobem šéfdesignér značky Ian Callum dokázal skloubit požadavky konstrukce a rozložení jednotlivých komponentů elektromobilu s rukopisem aktuálního designového směru vozidel této značky, je jednoduše skvělé a povedené.

I-PACE je velkým vozem, přesto jsou jeho tvary velmi dynamické a sportovní, ve výsledku pak celkem jednoduché a elegantní. Díky umístění baterií v podlaze mezi nápravami disponuje vůz velkým rozvorem, a zároveň díky umístění jednotlivých elektromotorů mezi jednotlivými koly, pak minimálními přesahy před přední a zadní kola. I-PACE, toto „SUV“ tak dostává velmi originální a těžko zařaditelné tvary.

Za povšimnutí pak stojí detaily okolo předních blatníků, přední masky, automaticky výsuvných klik, spojleru víka kufru nebo pojednání tvarů předních i zadních lamp.

Já osobně v něm tu přikrčenou šelmu, která se chystá vyrazit k útoku, prostě vidím. Jaguar I-PACE se i přes svoji primární objemnost podařilo vyladit k dynamičnosti a reprezentativním tvarům.

Prostor a kvalitní zpracování interiéru rozhodně nechybí

Interiér je díky velkému rozvoru opravdu velmi prostorný. Vybaven kvalitními materiály a skvělým zpracováním. Prostoru na předních i zadních pozicích je dostatek, a to i v místech nad hlavou posádky, která cestuje vzadu.

Mohlo by vás zajímat:  TEST Škoda Octavia Scout

Samotná palubní deska disponuje klasickým uspořádáním, působí elegantně a tvarově čistě. Zajímavě je pak řešena část mezi samotnou palubkou a středovým tunelem. Zde je takový „propojovací můstek“ který je také vybaven samostatným (třetím) displejem, chytrými a multifunkčními kruhovými ovladači pro nastavení teploty, intenzitu větráku či vyhřívání nebo odvětrání sedadel. Dále pak voličem jízdních režimů, ovladačem stabilizace, ovladačem nastavení světlé výšky vozu, a nakonec ovladačem směru jízdy a parkovací brzdou. Zmiňovaný „třetí“ displej se pak stará především o klimatizaci, nebo o rychlý přístup k rádiu a telefonu.

Střední část palubní desky disponuje již celkem známým desetipalcovým dotykovým displejem palubního infotainmentu ovládajícího především telefon, rádio, navigaci nebo webový prohlížeč.

Abychom dokončili obsáhlé téma jednotlivých displejů, kaplička přístrojů před řidičem je vybavena tzv. interaktivním plně digitálním displejem s uhlopříčkou 12,3 palce. Tento displej pak přijímá a zobrazuje velké množství provozních informací, navigaci, telefon a média.

Příjemným se stává také samotný multifunkční volant, který disponuje celkem velkým obvodem a šířkou samotného věnce. Pro vozy značky Jaguar je toto velmi typické provedení.

Zavazadlový prostor pak nabídne nemalých 638 litrů, nakládací hrana se pak při plně zvednutém voze stává velmi příjemným výdejním pultem.

Interiér Jaguaru I-PACE podporuje celkový povedený charakter vozu, nabídne velký vnitřní prostor, který je podpořen kvalitními materiály a výborným zpracováním.

400 koní a 696 Nm točivého momentu

Jaguar I-PACE disponuje dvojicí elektromotorů, kde každý z nich dává výkon 200 koní a pohání jednu nápravu. Jedná se tedy o čtyřkolku disponující velmi mocným kroutícím momentem 696 Nm, který je navíc k dispozici prakticky okamžitě.

Zátah tohoto vozu se opravdu velmi těžko popisuje, nutno ho zažít. Je mocný, okamžitě dávkovatelný a jednoduše návykový. Klasická pravidla hry jdou zde stranou. Potřebuješ výkon? Tady je, okamžitě!  A vám se pak na tváři už jen rozjede úsměv od ucha k uchu.

Mohlo by vás zajímat:  TEST Citroën C4

Dalším prvkem, který podporuje smyslnost výkonu této rakety je samozřejmě pohon všech kol, který usnadňuje přenos nemalého kroutícího momentu vozu na samotnou vozovku. Dále pak tento pohon samozřejmě podporuje jeho dynamické jízdní vlastnosti.

Podvozkově je pak vůz primárně naladěn do komfortu, ve spojitosti s jeho „elektomobilně“ tichým provozem vám na palubě dopřeje opravdu velký jízdní komfort.

Na druhou stranu umí také zazlobit a nechat vás zapomenout na jeho váhu, která činí nemalých 2,2 tuny. Dvojice elektromotorů a podlaha nabytá (v ideálním případě i nabitá) bateriemi dostává těžiště vozu velmi nízko a podporuje tak jeho dynamické jízdní vlastnosti. Jaguar I-PACE umí být tedy nejenom ohromně rychlý, ale také podvozkově jistý.

I-PACE je ale prezentován jako zástupce kategorie SUV, a jelikož na to nevypadá, jak to tedy doopravdy je? Jeho vzduchový, stavitelný podvozek umí na váš povel měnit světlou výšku, a to až na dvacet centimetrů. Vozidlo je pak podvozkově sice celkem tvrdé, ale stran terénu toho zvládne opravdu hodně. Jeho limitem se pak v terénu stávají samotné pneumatiky a jeho dlouhý rozvor.

Ve výsledku je to ale rozhodně zajímavá podívaná, když se tento Jaguar se svým sportovním vzhledem plíží pomalu terénem za jediného zvuku, a tou jsou praskající kamínky pod jeho pneumatikami.

Dobíjení

I-PACE, respektive jeho podlaha, je vybaven akumulátorem s kapacitou 90 kWh, pro ukládání energie se používají zapouzdřené Li-ion články s vysokou hustotou energie.

Vůz lze dobíjet výkonem až 100kW, při tomto výkonu trvá nabití na 80% cca 40minut. Takových to nabíjecích stanic je však v Čechách celkem pomálu. Obvyklejší jsou pak stanice s výkonem 50 kW, zde se pak s dobitím na 100% hodnotu pohybujeme okolo tří hodin času. Vůz lze samozřejmě dobíjet také z klasické zásuvky, zde se ale bavíme o necelých 40-ti hodinách.

Jednoduše ti co uvažují o pořízení elektromobilu, tak ti zcela určitě dopředu přemýšlí o samotném provozu a nabíjení tohoto vozu. Mnozí z nich mají možnost dobíjet vůz například v práci, ideálním řešením se pak stává domácí dobíjecí stanice.

Mohlo by vás zajímat:  TEST Škoda Yeti 1,4 TSI Ambition - Pro nás

S tím, jak jdou elektromobily dopředu, zvyšuje se samozřejmě jejich dojezd. I-PACE po 100% dobití nabízí dojezd okolo 350 km a to je rozhodně zajímavý údaj, který vás při každodenním „městském“ popojíždění nutí dobíjet například jednou za týden. Městské prostředí je opravdu přívětivé, kdejakou kolonu „propinkáte“ na pár sešlápnutí plynu, navíc jste schopni také nějakou energii nastřádat samotnou rekuperací.

O poznání horší je to s delší cestou, zde už je zapotřebí lehce plánovat a kalkulovat. Zcela jistě je to ale o zvyku, jistotě a o pracování se samotným vozem. Moje spotřeba se v rámci týdenního testu pohybovala okolo hodnoty 24 kWh na 100 ujetých kilometrů, což odpovídá reálnému dojezdu již zmiňovaných 350 km. A s tím už se dá opravdu dobře pracovat. Jediné, co bych ocenil, je pak lepší práce se samotnou rekuperací Ta má pouze dvě úrovně a ovládá se na centrálním displeji. Pádla pod volantem a jemnější intenzita odstupňování rekuperace by mohla být ku prospěchu.

Závěr

Mé osobní zkušenosti s čistě elektrickými vozy nejsou zatím nikterak velké, Jaguar I-PACE mi však pro hodnocení ostatních elektromobilů nastavil laťku sakra vysoko.

Jaguar I-PACE se nabízí ve třech stupních výbavy I-PACE S, I-PACE SE a I-PACE HSE. Ceníkově pak základní výbava S startuje na částce 2 113 870 Kč včetně DPH, nejvyšší výbava HSE na 2 486 429 Kč včetně DPH.

Jedná se o vůz, který nás nechal nahlédnout do blízké budoucnosti samotné elektromobility. A v jeho podání, pak tato doba, nevypadá vůbec špatně.

Jaguar I-PACE je skvělým vozem mnoha tváří, umí být komfortní, umí být ryze sportovní a nezalekne se ani lehčího terénu. K tomu všemu nabídne opravdu slušivý a reprezentativní vnější vzhled a prostorný, kvalitně zpracovaný interiér.

Jan Horský

O Jan Horský

Kontakt na autora: horsky@autozine.cz

Zobrazit více příspěvků autora