Jak správně vybrat povinné ručení?

Povinné Ručení

Koupili jste si automobil? Potom nezapomínejte na povinnosti, které se k jeho vlastnictví vážou. První z nich je pochopitelně nutnost ho přihlásit. Druhou povinností je nutnost mít uzavřené pojištění odpovědnosti z provozu vozidla neboli povinné ručení. Pokud v daném ohledu nemáte zkušenosti, nebo si necháte poradit s výběrem, podívejte se na naše tipy, jak vybrat tuto pojistku správně.

To pravé hledejte online

Jsou sice možnosti spojené s tím, že zajdete na pobočku pojišťovny, nebo si pojistnou ochranu sjednáte přímo na pobočce autobazaru, nebo autosalonu. Jakkoliv se to zdá jednoduché, tak neopomíjejte to, že tato možnost už není zase až tak výhodná, jak se může na první pohled zdát. Důvodem je to, že máte k dispozici jenom jednu jedinou pojišťovnu. Proto je lepší využít internetu a zde vyzkoušet kalkulačku povinného ručení. Tedy postup spojený s tím, že si porovnáte jednotlivé nabídky pojišťoven, díky čemuž si nejenom ujasníte, jaké jsou možnosti, ale jednoduše i zjistíte to, která je nejlepší. A na co byste měli hledět, s tím vám poradíme níže.

Myslete na rozsah pojistného krytí

Důležitou věcí, na kterou je dobré myslet, je i rozsah pojistného krytí. Pamatujte, že povinné ručení je zde proto, aby zaplatilo škody, které způsobíte vy. A to nikoliv na vašem voze, ale na vozech, nebo jiném majetku ostatních účastníků nehody. Stejně tak by měla pojistka zahrnovat i škody na zdraví, které můžete během nehody také způsobit. Výhodou při sjednávání je to, že dnes existují jasné a zákonné požadavky, co vše musí pojišťovnami nabízené povinné ručení splňovat. To ale neznamená, že nelze získat i něco navíc. Mezi oblíbený rozsah pojistného krytí, který si lze sjednat navíc, nebo může být nabízený i jako bonus, často patří:

  • Asistenční služby
  • Pojištění předního skla
  • Pojištění rizika srážky se zvěří
  • Pojištění rizika poškození vozu přírodním živlem
Mohlo by vás zajímat:  Jaké máte auto, takovým jste řidičem

Hleďte také na cenu

Povinné ručení musíte mít sjednané po celou dobu, co budete vlastnit osobní automobil. Je tedy pochopitelné, že půjde o nezbytnou pravidelnou platbu. Proto by vás měla zajímat i cena pojistky. Když budete povinné ručení sjednávat online, pomůže vám právě kalkulačka povinného ručení. Nástroj, který vám nejenom vypočítá cenu u jednotlivých pojišťoven, ale pochopitelně vám umožní si je také snadno porovnat. Rázem zjistíte, která pojistka a která pojišťovna je nejvýhodnější. A rozdíly mohou být opravdu znatelné a tak lze dodat, že správnou volbou lze ročně ušetřit třeba i desetitisíce korun. Také neopomíjejme fakt, že když při hledání zadáte přesné informace o vás i vašem voze, získáte nikoliv orientační, ale přesnou cenu, za kterou budete moci svou pojistnou ochranu sjednat.

Mohlo by vás zajímat:  Martin Tolar - 10 nejošklivějších aut

Zajímejte se o limity plnění

Ty jsou nezbytností každého povinného ručení a i zde platí, že zákon jasně stanovuje jejich nejmenší výši. Než se podíváme na to, co by vás mělo zajímat při výběru, podíváme se na informace o tom, co dané pojistné limity vlastně jsou. Jedná se o maximální sumy, které pojišťovna v případě pojistné události zaplatí. Pokud hodnota škody bude vyšší, než výše pojistných limitů, pochopitelně to znamená, že zbytek škody budete muset uhradit vy jako majitelé vozu. A tím se dostáváme k tomu, že když je voleno pojištění s ohledem na výši pojistných limitů, je třeba nezapomínat na pravidlo, že čím jsou dané limity vyšší, tím lépe. Vysoké by měly být jak limity, které se týkají škody na majetku, tak i ty, které se týkají škody na zdraví. Obvykle je pojistky mají rozděleny. Připomeňme ale, že čím vyšší tyto sumy jsou, tím dražší může samotná pojistka být. Proto je dobré najít ideální a optimální kompromis.

Mohlo by vás zajímat:  Vybíráte slušnou ojetinu do 100 000 Kč? Podívejte se na vhodné kandidáty

Online sjednání je nejjednodušší

V rámci svého výběru jste v podstatě u konce a tak byste měli mít jasno o tom, jaké povinné ručení pro vás bude vycházet nejlépe. Pokud je tomu skutečně tak, není nutné si nabídku tisknout, nebo volat či jít do konkrétní pojišťovny. Kvalitní srovnávač povinného ručení vám umožní nejenom najít to nejlepší, ale umožní vám i to, že si můžete pojistku ihned sjednat. A proč toho využít? Jelikož budete mít garanci vypočítané ceny, stejně jako ušetříte mnoho svého času. Daná činnost totiž nemusí být delší, než pár minut, během kterých vyplníte informace jak o vás, tak o pojišťovaném voze. Potom už stačí jenom potvrdit návrh smlouvy a sjednané pojištění zaplatit. Když tak učiníte pomocí platební karty, připíší se peníze pojišťovně okamžitě. A jak je to se zelenou kartou? Než vám přijde klasicky poštou, jednoduše si vytisknete vygenerovaný duplikát, kterým se při policejní kontrole bez problémů prokážete.