Řidiče čeká další zdražení na silnicích, přibudou nové zpoplatněné úseky

174478

Každý řidič, který jezdí pravidelně po dálnici sleduje neustále ceny dálničních známek. V letošním roce došlo k jednomu zdražení a další můžeme očekávat velmi brzy. Díky nízké inflaci se nemusíte obávat žádného velkého zdražení, ale s trochu vyšší cenou počítat musíte. Ceny zatím nejsou přesně stanovené. Dobrou zprávou je, že povodně a opravy zničených silnic tuto cenu nijak neovlivní.

K prvnímu zdražení došlo od března 2024

Od 1. března 2024 došlo ke skokovému zdražení u roční dálniční známky. Tím se dostala na neuvěřitelných 2300 korun. To bylo poprvé po 12 letech, kdy se její cena zvýšila. Další zdražení nás čeká i od začátku nového roku, ale tentokrát se zdražení dotkne všech dálničních známek. Jedná se o jedno z pravidelných zdražování, ke kterým by mělo docházet každý rok.

Mohlo by vás zajímat:  Korozi vozu předejde pravidelná údržba a ochrana laku
1243565
Zdroj obrázku: Freepik

Další zdražení přijde v lednu 2025

V tuto chvíli nejsou zatím známé konkrétní částky, které budou platit pro dálniční známky (pro všechny typy vozů) od 1. ledna 2025. Zatím víme pouze to, že se bude jednat o velmi malé částky. U roční dálniční známky půjde o sto nebo dvě stě korun. U krátkodobých známek půjde o zdražení pouze v řádu desítek korun.

V současností se platí 2300 korun za roční, 430 korun za měsíční, 270 korun za 10denní a 200 korun za denní dálniční známky. Nižší cenu platí auta s pohonem na LPG (plyn) a hybridy. Motocykly a elektrická auta neplatí žádnou dálniční známku. Posledních dvou kategorií se proto zdražení netýká vůbec a LGP s hydridy se to dotkne také velmi málo, protože již teď platí méně než ostatní.

Mohlo by vás zajímat:  Mějte dokonalý výhled z vozu. Proti mlžení skel pomůže trik s gelem na holení

Očekávat můžeme i nové zpoplatněné úseky

Od 1. ledna 2025 musíme počítat také s novými úseky dálnic, které budou nově zpoplatněné. Jedná se např. o úsek od Roudné po exit 159 v Kaplici na nádraží, dálnice D4 od Hájů po Třebkov v Jihočeském kraji nebo dálnice D49 od Hulína po Fryšták ve Zlínském kraji. Zaplatit si budete muset také na úseku dálnice D55 od Babic ve Zlínském kraji do obce Bzenec v Jihomoravském kraji.

Zdroj: https://www.mdcr.cz/Media/Media-a-tiskove-zpravy/Dalnicni-sit-se-rozroste-o-sto-kilometru,-cena-dal
Karel Michalec

O Karel Michalec

Kontakt na autora: karel.michalec@autozine.cz

Zobrazit více příspěvků autora