Jízda v noci má svá specifika. Pozor je třeba dát na zvěř a světla

Young Man Driving His Car Night Time

Jen málokdo má to štěstí, že si může během jízd v autoškole vyzkoušet také noční jízdy. A tím nemáme na mysli jízdu po městě s pouličním osvětlením, které je ve své podstatě velmi bezpečné pro chodce i řidiče, ale za opravdové tmy na silnicích mimo město. A tak nezbývá než si tenhle způsob jízdy osvojit od zkušenějších řidičů nebo se noční řízení zkrátka naučit praxí. I přes nižší provoz je noční řízení mnohem nebezpečnější, a tak pro vás máme několik rad a doporučení, jak ho lépe zvládnout.

Mohlo by vás zajímat:  Na dovolenou s karavanem? S těmito vozy to zvládnete

Pozor na zvěř

Mnoho řidičů zapomíná, že do českých lesů se vrací vysoká zvěř, a do hor dokonce i vlci. Ze statistik pojišťoven nepříliš překvapivě vyplývá, že počet srážek se zvěří setrvale roste, a to i v regionech, ve kterých byste to nečekali, například v blízkém okolí Prahy. Srny, jeleni, ale třeba i divočáci nebo zajíci přitom nemusí vyběhnout jen z lesa, často vtrhnou do silnice z pole, kde byste je možná nečekali. Mimo zástavbu je tak dobré počítat se zvěří, zejména na jaře a na podzim.

Mohlo by vás zajímat:  Nevolnost během cestování může mít více příčin. Zmírní ji jednoduchá prevence
Zdroj obrázku: Freepik

Ztlumte jas v kabině

Při jízdě v noci je samozřejmě důležité, aby se oči adaptovaly na tmu. K tomu je nutné ztlumit jas všech zdrojů světla v kabině, ať už jde o palubní desku, nebo třeba o displej multimediálního systému. Pokud používáte navigaci, ať už v mobilu, nebo jako samostatný přístroj, přepněte ji na tmavý noční režim, případně jí úplně vypněte displej a spoléhejte se jen na hlasové pokyny.

Uhýbejte očima světlometům

Zdaleka nejhorší jsou pro naše oči světla protijedoucích aut. Za volantem přitom samozřejmě nemůžeme oči zavřít, abychom nebyli oslněni. Osvědčená metoda zkušených řidičů tak radí zaměřit zrak na pravou stranu krajnice a sledovat ji zkosenýma očima tak, aby vám protijedoucí auto nesvítilo zpříma do očí. Sledujete-li krajnici, máte jistotu, že se udržíte na vozovce a zároveň nevjedete do protisměru.

Zdroj: https://www.progressive.com/lifelanes/on-the-road/tips-for-driving-at-night/
Karel Michalec

O Karel Michalec

Kontakt na autora: karel.michalec@autozine.cz

Zobrazit více příspěvků autora