Lukáš: Parkování v garážích se stalo noční můrou. Nečekal jsem, ke kolika nebezpečím zde dochází

Parking Space 1487891 1920

Parkování v garážích může být nebezpečnější, než si mnozí myslí. Proč? Hrozí zde několik nebezpečí, která si mnozí řidiči vůbec neuvědomí. I já mám s něčím podobným zkušenost a musím říci, že nebyla moc příjemná. Garáže jsou sice obecně doporučovány, ale je na místě vědět, že ne vše je tak ideální. Co může hrozit?

I když je parkování v garáži nejlepší variantou, a to jak z hlediska bezpečnosti před zloději a vandaly, tak jako ochrana před nepřízní počasí, i při parkování pod střechou na vás může číhat řada nástrah. Tedy pokud parkujete v podzemních garážích nebo v parkovacích domech, pokud máte k dispozici vlastní garáž u svého rodinného domu, máte vyhráno. V našem dnešním článku se podíváme na nástrahy, které na vás mohou číhat v českých veřejných parkovacích domech a garážích.

Mohlo by vás zajímat:  Franta: Místo znaku EU jsem si na značku nalepil vlasteneckou samolepku. Vím, že mě to může přijít draho

Poškození vozu jiným řidičem

Asi nejtypičtější nepříjemnost, která vás v garáži či parkovacím domě může potkat, je, že vás při parkování nebo vyjíždění lehce nabourá jiný řidič. Pokud dotyčný odjede, aniž by vám nechal zprávu se svým kontaktem, máte dvě možnosti. Mávnout nad celým incidentem rukou nebo se snažit viníka vypátrat. Na rozdíl od parkování na ulici máte velkou šanci, že jej skutečně odhalíte, byť za součinnosti policie. V garážích jsou totiž kamery, na nichž bude nehoda zaznamenána. Je jen na vás, zda se vám chce se řešením takové nehody ztrácet čas. Policie totiž bude chtít vše na místě zaprotokolovat.

Mohlo by vás zajímat:  David: Potřeboval jsem projet několik okresů. Co se dělo při kontrolách mě překvapilo i znepokojilo zároveň
Zdroj obrázku: Pixabay

Chybná informace o výšce garáže

Majitelé garáže obvykle moc dobře vědí, jak vysoké jsou stropy, a tak se nestane, že byste se do ní se svým autem nevešli, pokud nepřekračujete povolenou výšku. Ale zejména u starších garáží se stává, že při rekonstrukci přibydou nějaké prvky, s nimiž původní konstruktéři nepočítali. Obvykle se jedná o kvalitnější ventilaci, nebo třeba vytápění.

Zdroj obrázku: Pixabay

Právě tyto závěsné prvky, které jsou do garáže instalovány až později, mohou za většinu nehod. Pokud vás něco takového potká, měli byste přímo do garáže přivolat policii a celý incident kvalitně zdokumentovat. Je také dobré změřit, jak vysoko, respektive nízko byla překážka, která poškodila vaše auto. Majitel či správce garáže pak bude muset nahradit škodu, která vám na autě vznikla.

Karel Michalec

O Karel Michalec

Kontakt na autora: karel.michalec@autozine.cz

Zobrazit více příspěvků autora