Pravidlo třikrát a dost by mohlo zpřísnit vydávání řidičských průkazů

Digital Printing 1198858 640

Co se poslední dobou na silnici děje, to je zdraví ohrožující stav. U některých řidičů člověk pochybuje, zda někteří z nich vůbec absolvovali autoškolu, nebo si někde jenom zaplatili za to, že jim dá někdo potřebná razítka a jiný jim na základě toho vystaví řidičské oprávnění. Nutno však dodat, že jsou i tací, kteří autoškolu sice absolvují, ale až na několikátý pokus. Lze tak úspěšně pochybovat o tom, zda na řízení vozu skutečně mají. Ať už pokud jde o jejich teoretické znalosti, o jejich schopnosti a zkušenosti, nebo třeba zvládnutí aktuálního provozu po stránce rychlých reakcí a psychického zvládnutí daného stavu.

Mohlo by vás zajímat:  První test zimních pneumatik je tady. Obstály nejenom ty prémiové

Pravidlo třikrát a dost

Právě kvůli druhému důvodu, kdy se najdou jedinci, kteří „autoškolu nakonec udělají“, se začíná mluvit o pravidlu, které můžeme označit jako Třikrát a dost. Co si pod ním představit? Jednoduchou věc. Každý zájemce o řidičský průkaz, který by absolvoval kurz v autoškole, by měl tři pokusy na to, udělat závěrečné zkoušky. A to jak ty teoretické, tak i ty praktické. Pokud by se mu to ani po třetím pokusu nepovedlo, čtvrtý a jakýkoliv další by již absolvovat nemohl.

Mohlo by vás zajímat:  Nová nákladní pneumatika Michelin postavena na 4 patentovaných technologiích, je určena na mokro, sníh i břečku
Zdroj obrázku: Pixabay.com

Většina lidí autoškolu zvládne

Nutno říci, že většina zájemců o řidičské oprávnění autoškolu bez problémů zvládne. Pro ně by pravidlo Třikrát a dost rozhodně nemělo být ani nijak obtěžující, ani předem stresující. Obvykle se do skupiny těch, kterým by zamezilo získat řidičský průkaz, patřili ti, kteří na to prostě nemají a v reálném provozu by mohli být opravdovou hrozbou pro ostatní. A potom tu jsou ti, kteří se z důvodu své laxnosti na teoretické testy dostatečně nepřipraví. Bez teorie, tedy zvládnutí předpisů, se ale na našich silnicích jezdit také nedá.

Mohlo by vás zajímat:  Velké obrazovky v autech – kdo chce jít proti proudu?
Zdroj obrázku: Pixabay.com

Vejde pravidlo v platnost?

Aktivně se o něm mluví a podle všeho má být také navrhováno jako součást novelizace zákonů. Zda nakonec bude schváleno, nebo nikoliv, to je v tuto chvíli otázkou. Je však řada lidí, kteří by toto uvítali.

Zdroj: Autorský text, PSP, Asociace autoškol ČR
David Hampl

O David Hampl

V případě kontaktu využijte email: hampl@autozine.cz

Zobrazit více příspěvků autora