Společnost Volkswagen čelí snížení provozních zisků, důvodem je zvýšení nákladů

Volkswagen 1260318 960 720[1]

Celosvětově známa automobilka Volkswagen čelí ztrátě svých zisků za první čtvrtletí tohoto roku. Důvodem je převážně zvyšující se náklady, a naopak snižující se prodej. Mimo jiné se snaží společnost Volkswagen oddělovat své zisky na několik skupin. Jednou z takových skupin jsou právní spory, na které podle mluvčích odložila společnost přes miliardu eur, tedy v přepočtu téměř třicet miliard korun českých.

Prodej automobilů značky Volkswagen se snížil

Prodej automobilů pro zákazníky se snížil o necelé tři procenta. V konečném důsledku se jedná přibližně o 2 a půl milionů automobilů. I přes to, že se provozní zisk společnosti v prvním čtvrtletí nijak nepředvedl, v ostatních směrech se jedná o relativně úspěšný začátek. Tuto větu z úst vypustil finanční ředitel, který vidí silnou stránku v následujících měsících. Další průběh by oproti předchozím létům měl zůstat bez větších změn.

Mohlo by vás zajímat:  Jaký kabriolet koupit na léto?

S porovnáním koncernu je to na tom VW slušně

Budeme-li společnost Volkswagen porovnávat s prodejem automobilů značky Audi, Porsche nebo Škody, můžeme s jistotou říci, že jde o výborné výsledky. Luxusní vozy prvních dvou zmiňovaných značek šel s prodejem rovněž dolů, podobně jako Volkswagen. Ačkoliv se jich snížení zisku dotklo o něco více. Menším prodejům čelí také tuzemská automobilová společnost Škoda. U ní za to mohou taktéž zvýšené náklady.

Proč odkládá společnost na právní spory?

Vraťme se teď k otázce, proč společnost Volkswagen odkládá příliš vysoké částky na právní spory. Příčinou je neustále se natahující spor s podváděním, které se mělo týkat emisních testů. To se dotklo z větší části naftových motorů. Podvod byl odhalen v roce 2015, což je zhruba před čtyřmi lety.

Mohlo by vás zajímat:  Auta od internetového giganta Alibaba? Za pár let realita

Jaké další značky se nacházejí pod koncernem?

Kromě automobilové značky Volkswagen se dále ve skupinovém koncernu nachází Škoda, Seat, Audi, Bentley, Bugatti nebo například Lamborghini. Tímto seznamem to zdaleka nekončí. Celkové zisky jsou v pozitivních číslech.

David Hampl

O David Hampl

V případě kontaktu využijte email: hampl@autozine.cz

Zobrazit více příspěvků autora